Home | Wordt lid! | Inloggen | Berichten | Agenda | Archief | Links | Downloads | Ronde | Zelfbouw | Audio | Teamspeak | DUZ | Contact

Gebruikersinfo
Welkom, Gast
Loginnaam
Wachtwoord

· Registreer
· Verloren wachtwoord

Live BAR-ronde


Klik hier om te luisteren!


BAR Agenda
<< februari 2015 >>

m d w d v z z
            1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 

01 februari
• Ronde PI4ZA afdeli...
• PI4SHB BRAC ronde
• PI4TIL ronde
• ZARR (Zondag avond...
• Doetinchemse Koffi...
• Satelliet ronde
• Ronde van Gorinche...
03 februari
• Ronde van Het BAR
• Ronde PI4HMD
04 februari
• ORB Ronde

Digitale Univerzietijd Zendamateurs


In Nederland zijn er 12.500 mensen die een zendmachtiging hebben voor de frequentie­banden die internationaal zijn gereserveerd voor radiozendamateurs. Voor het verkrijgen van een machtiging moet schriftelijk examen worden gedaan bij het Agentschap Telecom (onderdeel van het Ministerie van Economische zaken). Er zijn twee soorten examens. Het N-examen en het uitgebreide F-examen. In de laatste drie jaar zijn er 1857 examen­kandidaten geweest. De examens bestaan uit vragen over technieken en over voorschriften.


De opleiding van radiozendamateurs is lange tijd vooral opgepakt door de VERON en de VRZA. Binnen de afdelingen van de verenigingen werden klasjes gevormd waarin ervaren radioamateurs cursus gaven. Hiernaast zijn er ook veel mensen die uitsluitend studeren aan de hand van een cursusboek en oefenen met eerdere examens.
 
Het vormen van klassen wordt echter steeds moeilijker. Dit komt doordat er minder mensen zijn die als docent willen optreden en omdat het voor cursisten steeds moeilijker wordt om wekelijks naar een bijeenkomst te komen.
 
Om hieraan tegemoet te komen is in 2006 door de School voor de Toekomst gestart met een proef waarbij via het Leer Management Systeem (LMS) Moodle lessen werden aangeboden en de cursisten online ondersteuning konden krijgen via TeamSpeak. Dit is een computerprogramma waarmee groepen met elkaar kunnen spreken (VoIP). Het geheel kreeg de naam DUZ: Digitale Univerzieteit Zendamateurisme. (De naam is bewust gekozen om eventuele discussies rond de naam te voorkomen) Bij de DUZ wordt men opgeleid voor de Novice machtiging.
 
Het lesmateriaal is ontwikkeld door verschillende radiozendamateurs, voornamelijk afkomstig van de twee 'onafhankelijke' clubs BAR en KAR. Ook de online begeleiding werd verzorgd door radiozendamateurs. De School voor de Toekomst heeft een belangrijke rol in de hosting van Moodle en de eerste instructie van lesstofontwikkelaars. Verder speelt de SvdT een rol bij de registratie van de cursisten.
 
Voortgang
 
Het DUZ project is in maart 2006 van start gegaan en duurt nog steeds voort.
Binnen het reguliere onderwijs is er steeds minder intresse voor technische vakken, mede hiertoe staat het Koning Willem I College/School voor de Toekomst erg positief tegenover het DUZ initiatief.

 

Medio 2007 zijn er gesprekken geweest met de Veron,VRZA en Koning Willem I College/School voor de Toekomst welke de intentie hebben uitgesproken "in te willen stappen" in het DUZ project. Eind 2007 heeft het Koning Willem I college aangegeven voor tenminste 5 jaar de hosting en hardware te willen verzorgen voor de DUZ. Op dit moment zijn er al enkele afdelingen van de VERON wiens cursisten de weg naar de DUZ gevonden hebben. Ook is de intresse bij normale Koning Willem I studenten gewekt. Bij het laatste examen is het een student van het Koning Willem 1 College gelukt het fel begeerde papiertje te behalen.
 
Meedoen
 
De lesstof wordt in een 26-tal weken behandeld. Met aan het einde wat ruimte om nog het een en ander te herhalen en te oefenen. Mocht je tijdens de cursus achterop raken, dan kun je die tijd gebruiken om bij te geraken. Gedurende de cursus wordt door de leeromgeving precies geregistreerd wat voor activiteiten je onderneemt in de leeromgeving en wat je resultaten zijn. Mochten de docenten zien, dat je achterop raakt, dan kun je hierop worden aangesproken. Zo blijf je scherp en heb je een stok achter de deur om daadwerkelijk door te zetten.
 
Halverwege de cursus zal de inschrijvingsperiode starten voor het staatsexamen. U zult hier dan tijdig van op de hoogte worden gesteld. Aan het staatsexamen zijn kosten verbonden. Indien je actief hebt deelgenomen aan de cursus, hebben de docenten een goed beeld van je vaardigheden en kunnen ze je een eerlijk oordeel geven of het verstandig is daadwerkelijk in te schrijven. Op die manier voorkom je een teleurstelling!
 
Natuurlijk mag een ieder meedoen. Inschrijven voor de DUZ kan door een email te sturen met voor- en achternaam naar pe 
Veel studeerplezier!


Content ©Berichten en artikelen van deze website mogen op geen enkele wijze opnieuw verspreid worden, in welke vorm dan ook, zonder uitdrukkelijke toestemming en overeenstemming van de beheerder. Zowel teksten, foto's, logo's, geluiden en illustraties komen van onze leden. Alle materiaal wordt ons welwillend ter beschikking gesteld van de copyrighthouder(s), of werden van openbare bronnen van het Internet gehaald, waarbij we getracht hebben met alle rechthebbenden contact op te nemen. Niet in alle gevallen hebben we kunnen nagaan of op de teksten, foto's, logo's en/of illustraties nog copyright rust. Diegenen die menen recht te kunnen laten gelden, worden verzocht om contact op te nemen met ons via het contactformulier. Personen die artikelen of ingezonden stukken sturen ter publicatie behouden hun auteursrecht, maar verlenen door inzending onbeperkt toestemming het materiaal te publiceren op deze website en het op te slaan in (elektronische) databanken en andere bestanden.

© 2002-2014 Brabants Alternatief Radioamateurnet.

You can syndicate our news using the file backend.php or ultramode.txt. Distributed by Raven PHP Scripts New code written and maintained by the RavenNuke™ TEAM
(Original PHP-Nuke Code Copyright © 2004 by Francisco Burzi)
Pagina rendering: 0.02 seconden